Het solidariteitsfeest Che Presente komt er weer aan: 2 dagen conferenties, fiesta en salsa op 17 én 18 september!

Dit jaar een topaffiche met onder meer  Ignacio Ramonet (Fr/Esp), Emir Sader (Br) en ALEIDA GUEVARA

Che Presente gaat voor het 23° opeenvolgende jaar door en was er vanaf het begin - 6 jaar geleden - bij om haar tent op te slaan op de weide van ManiFiesta. Dit nu al voor de 7e keer op rij. Wij bieden jullie een mix van feesten en conferenties over Cuba en heel wat andere Latijns-Amerikaanse landen.

Uiteraard is er plaats voor discussies over de toekomst van Cuba. Moeten we ons haasten om Cuba te bezoeken als we er nog sporen van het socialisme willen terugvinden nu er alsmaar meer plaats wordt ingeruimd voor het privé-initiatief en de Amerikaanse ambassade in Havana weer werd geopend? Of biedt deze nieuwe fase, naast de vele uitdagingen, ook kansen tot ontwikkeling zonder dat het land aan zijn basisprincipes moet raken? Hoe ziet de toekomst van Cuba eruit? We vragen het aan Marc Vandepitte, auteur en Cubaspecialist, Norma Goicochea, de Cubaanse ambassadrice in België, Luxemburg en de Europese Unie. Verwacht jullie ook aan interessante gasten die we speciaal voor jullie vanuit Cuba laten overvliegen. We kunnen jullie alvast bevestigen dat Aleida Guevara er zal bij zijn. Op de eerste Manifiesta (ondertussen al weer 6 jaar geleden) was zij al eens te gast op Manifiesta. Zij is de oudste dochter van Che, maar ook een arts met heel veel buitenlandse missies op haar palmares en een zeer charismatische activiste. 

Je kunt Cuba niet wegdenken uit de bredere geopolitieke context van het hele Amerikaanse continent. Zo ontwikkelde het eiland, samen met Venezuela, een dynamiek van samenwerking en solidariteit tussen verschillende progressieve regeringen uit Latijns-Amerika, bijvoorbeeld via het economische samenwerkingsverband ALBA. Toch zitten heel wat landen die de voorbije jaren een linkse regering hadden, vandaag in moeilijkheden. Over de toekomst van Latijns-Amerika is een gesprek voorzien met onder andere Ignacio Ramonet, voormalig directeur van Le Monde Diplomatique en auteur van een uitgebreid interviewboek met Fidel Castro. Hij is ook de man achter de schermen van de website Mémoire de Luttes. Een andere deelnemer aan dat debat is Emir Sader, Braziliaans politicoloog en socioloog en een van de organisatoren van het Wereld Sociaal Forum. Sader is een expert inzake de progressieve bewegingen in Latijns-Amerika.

 

Zwarte Panters en rum

Twee dagen Che Presente, dat betekent niet alleen méér inhoud, maar ook méér Cubaans feest. Net als de vorige jaren is er een mojito-bar, zijn er Cubaanse bieren en kun je deelnemen aan salsainitiaties.

Wat de muziek betreft: we nodigden de Belgisch-Cubaanse groep Havana Sur uit. Zij spelen zaterdag traditionele Cubaanse ritmes en maken daarna plaats voor DJ Pacha, een oude bekende die de festivalgangers tot in de vroege uurtjes op de dansvloer zal houden. Zondag verschijnen Panteras Negras op het podium. De groep was (en is) de pionier van de Chileense, geëngageerde hip-hop scène en is ontstaan in de volkswijken van Santiago de Chile.

Che Presente@ManiFiesta: 16-18 september, Bredene aan zee

Wil je zeker zijn van je ticket? Koop ze dan snel online!

Meehelpen als vrijwilliger? Mail naar stephanie@cubanismo.net

Bron: Solidair (Quentin Vanbaelen)