Fidel realiseerde de droom van de alfabetisering in Cuba

Dat Cuba vandaag op het vlak van scholing een voorbeeld is voor heel de wereld is te danken aan Fidel Castro.

Op 22 december 1961, nu 55 jaar geleden, verklaarde Fidel Castro, leider van de Cubaanse Revolutie, het territorium van het Caribische eiland, vrij van analfabetisme, en maakte op die manier een droom waar die begon met de massale alfabetiseringscampagne.

In slechts één jaar tijd slaagden om vrijwillige leraars, opgeroepen door Fidel, erin het onderwijs tot in elke hoek van het land te brengen. De woorden van Fidel Castro op die 22ste december 1961 vatten goed de inspanning samen die de meer dan 270.000 Cubanen leverden en toonde het karakter van het beginnende revolutionaire proces.

“Geen plechtiger en emotioneler moment, geen groter moment van legitieme trots en glorie, dan dit waarop vier en een halve eeuw van onwetendheid weggeblazen werd [...]".

Alicia Alonso looft Fidel voor zijn steun aan het ballet(onderwijs)

Elke 22ste december viert men in Cuba de ‘Dag van de opleider’ om aan de topprestatie te herinneren van duizenden vrijwilligers die erin slaagden van Cuba het eerste land te maken in Latijns-Amerika dat vrij werd van analfabetisme. De alfabetiseringscampagne bewees dat het onderwijs van een volk afhangt van het succes van de massale en unanieme inzet van alle organisaties.

Cuba is, onder impuls van zijn leider Fidel Castro, vandaag een voorbeeld voor de wereld op het vlak van onderwijs dat door solidaire inzet uitgebreid werd tot wie het nodig hebben. Zo is er de methode ‘Yo sí puedo…’ waar vandaag miljoenen mensen in Latijns-Amerika en de Caraïben van genieten. 

Telesur

vert: Rudy Sohier