Digitalisering dringt ook in Cuba steeds verder door (+video)

Het proces van informatisering van de Cubaanse samenleving gaat steeds breder en dieper. Bekijk het filmpje (2min) van Razones de Cuba(Sp) hier. Voor vertaling lees verder.

Razones de Cuba (een Cubaanse nieuwssite) geeft feiten die dit bewijzen:

• Mobiele telefonie in Cuba wordt steeds algemener. Eind 2017 telde Cuba 4,5 miljoen actieve lijnen. Volgens gegevens van het Cubaanse telecommunicatiebedrijf ETECSA zijn er in de loop van het jaar 2017 ongeveer 600.000 lijnen geregistreerd.

• Ook de internettoegang is het afgelopen jaar verder toegenomen. Het project startte in 2013 met 118 openbare internetzalen en werd in 2015 uitgebreid met de opstart van 35 publieke WiFi zones. In 2017 waren er in het hele land meer dan 500 openbare Wifi hot-spots. In 2017 heeft 40 procent van de bevolking daardoor toegang gekregen tot het internet.

• De opening van de Nauta Hogar dienst (internet thuis) is afgelopen september van start gegaan. Initieel werd er een capaciteit op de markt gebracht die ongeveer 11.000 huishoudens van internet zou voorzien, deze zal naar verwachting in het lopende jaar (2018) verder worden uitgebreid.

Dit zijn slechts enkele van de vorderingen op het gebied van veilig georganiseerde informatisering van de Cubaanse samenleving die een onomkeerbaar proces is geworden.

Razones de Cuba

vert.: Julie Rausenberger