DE VENEZOLAANSE DICTATUUR

Zij die je een “Dictatuur” noemen hebben nooit in een dictatuur geleefd. Zij noemen je “Dictatuur” maar hebben geen idee van wat het betekent onder een Dictatuur gebukt te gaan”. Zij die nooit de onrechtvaardigheden van Franco, Somoza, Trujillo, Batista, Pinochet hebben beleefd….Zij die nooit de systematische martelingen, de systematische verdwijningen, de systematische verkrachting, de systematische executies ondergingen…. Zij die niet weten wat het is de straat op te gaan en niet te weten of ze levend zullen terugkeren naar huis. Zij die niet weten wat het is om te leven in angst om een kind, een vader, een moeder, te verliezen, om te willen vechten tegen het onrecht van een dictatuur…. Ik weiger hen te begrijpen die je “Dictatuur” noemen. Zij die niet weten wat het is om door de media te worden genegeerd. Die niet weten wat het is om heel voorzichtig te praten om niet het volgende slachtoffer te worden van de Dictatuur. Die niet weten wat het is om voor gesloten deuren te staan wegens je politieke ideeën.

En ik begrijp ook diegenen niet die jou “Dictatuur” noemen en heel de wereld kunnen rondreizen om je te beschuldigen... Zij die interviews kunnen geven zonder enige vorm van censuur… Zij die het nooit aan voedsel ontbreekt, maar die je wel beschuldigen voor het gebrek aan voedsel... Zij die nooit gebrek hebben aan medicijnen, maar die jou beschuldigen omdat de medicijnen zouden ontbreken… Zij aan wie het niet ontbreekt aan ruimte om je aan te klagen, maar die je beschuldigen omdat er geen vrijheid van meningsuiting zou bestaan. Ja, mijn geliefde Venezuela, ik verzeker je dat ik die regeringen niet begrijp die je “Dictatuur” noemen, die zogenaamde ‘democratische’ landen, die vol liggen met massagraven, buiten rechterlijke executies, verdwijningen, paramilitairen, ontheemden, vermoorde journalisten….

Ik verzeker je dat ik de regeringen niet begrijp die je “Dictatuur” noemen maar zelf Vietnam, Joegoslavië, Afghanistan, Libië, Syrië, Irak… bombarderen… Die praten over “democratie” maar waar je vaststelt dat de enige winnaar telkens - bij de presidents- of gemeentelijke verkiezingen - de “onthoudingen” zijn... Die over “mensenrechten” spreken en thuis toepassen wat ze elders niet graag willen (doodstraf, politiegeweld, enz…) Die praten over “Vrijheid van Meningsuiting” en een “Ley Mordaza” (arrestaties zonder rechterlijk bevel) uitvaardigen... Die praten over “burgerbetrokkenheid” maar de burgers enkel toelaten om bij de presidents- of lokale verkiezingen te gaan stemmen… Die spreken over “niet-inmenging” maar de eersten zijn om hun neus overal in te steken…. Die spreken over “intolerantie”, maar in het geval van racisme en xenofobie doen of hun neus bloedt… Die je beschuldigen een “Drugsstaat” te zijn, terwijl je niet lijdt onder de horror van drugkartels zoals in sommige “solide democratieën” en waar bij jou geen drugsproductie noch drugstransport bestaat.

De OEA noemt je “Dictatuur”. Amnesty International noemt je “Dictatuur”. Human Rights Watch noemt je “Dictatuur”. De Europese unie noemt je “Dictatuur”. Zij worden allen gefinancierd door het Groot Kapitaal. Wat heb jij Venezuela waarom zij je zo haten? Wat heb jij Venezuela dat ze zo “bezorgd” zijn om jou? Ja, Venezuela, je hebt nu opnieuw het volk in huis (de Grondwetgevende Vergadering), je hebt de grootste petroleumreserves van de wereld, je hebt een dapper en politiek bewust volk met strijdlust, je hebt een volk dat actief deelneemt en niet apathisch is, je hebt gewapende strijdkrachten gegroeid vanuit het volk zonder militaire “kastes”. En toch willen sommigen je volk in onwetendheid onderdompelen en terugbrengen onder het juk van het wrede neoliberalisme.

Ik begrijp ook die artiesten en bekende mensen niet die jou “Dictatuur” noemen en zich niet bewust zijn dat wat zij uitkramen een droeve kopie is van wat de grote media en structuren die dicht bij het grootkapitaal verkondigen.

Nu kan je de gezichten van de Nationale Grondwetgevende Vergadering zien: allemaal verschillend van de gezichten die we jaar na jaar , decennium na decennium in die Wetgevende Macht zagen. En als zij het niet waren, waren het hun kinderen. Het grote verschil is dat de eersten, heel duidelijk, de belangen van het volk vertegenwoordigen, en de tweede groep de belangen van de grote bedrijven. Ze vechten een robbertje onder elkaar uit om aandacht te krijgen van de “Grote Belangen”. Niet voor niets krijgt de tweede groep heel wat voordelen, bovenop hun grote salarissen, om wetten op maat van hun opdrachtgevers te schrijven.

Neen….Ik zal niet geloven in dat sprookje dat jij een “Dictatuur” zou zijn en dat jij een “dictator” zou hebben. Zij haten je omdat je niet knielt voor het grootkapitaal. Ze haten je omdat je een onafhankelijk land bent. Zij haten je omdat de rijkdommen in je bodem niet onder hun controle staan. Zij haten je omdat je een president hebt zoals Nicolás Maduro die de nalatenschap van commandant Hugo Chavez verder zet. Zij haten je omdat jij een stem geeft aan je volk. Zij haten je omdat je je volk waarden bijbrengt. Zij haten je omdat je de ogen van volk heb geopend. Zij haten je omdat je er een gewoonte van hebt gemaakt je volk te laten participeren. Voor al dit en nog meer haten zij je, en daarom proberen ze hun eigen volk te tonen dat jij een “Dictatuur” bent opdat jouw voorbeeld niet hun eigen bevolking zou besmetten. Daarom zegt uw dochter Delcy Rodríguez, en zij heeft groot gelijk, aan de volkeren van de wereld: “Mensen kijk omhoog en zie dat in Venezuela wel kan geregeerd worden vanuit het volk; mensen kijk omhoog en neem de politieke macht; mensen kijk omhoog en werp omver die oligarchie die u onderdrukt en die u niet respecteert”.

Canarias

vert.: Rudy Sohier