"In de tweede helft van het jaar zullen we de hele bevolking kunnen vaccineren, en ook leveren aan de landen die dat nodig hebben"

Twee van Cuba’s vier vaccin kandidaten zijn in maart begonnen aan hun laatste testfase. Soberana 02 wordt getest op 44.000 vrijwilligers in Cuba en nog eens duizenden in Iran en Venezuela. Twee andere - waaronder een dat via een neusspray wordt toegediend - bevinden zich in een vroegere testfase.

"Het gaat erom met de wereld te delen wat wij zijn, het antwoord dat Cuba kan geven op het probleem van de pandemie," aldus Rolando Pérez Rodríguez, directeur Wetenschap en Innovatie van het Cubaanse staatsbedrijf BioCubaFarma. Het staatsbedrijf werd opgericht in 2012, en verenigt 32 bedrijven uit de biotechnologiesector en de Cubaanse farmaceutische industrie. Met 20 duizend werknemers exporteert het meer dan 300 producten naar 50 landen, en heeft het ongeveer 700 medische dossiers op zijn naam staan.

"We zullen in staat zijn om de hele bevolking voor het einde van het jaar te vaccineren, maar we zullen ook productiecapaciteit hebben om het aan te bieden aan andere landen die erom vragen," zei de specialist.

Enkele dagen voor het begin van fase III van de klinische proeven met 42.600 vrijwilligers is het vaccin Soberana 02, dat Cuba momenteel ontwikkelt, door verschillende nationale en internationale media onder de aandacht gebracht. “Hope drug", "veilige technologie", "de eerste vaccin kandidaat in Latijns-Amerika" en "buitengewone wetenschappelijke prestatie" zijn enkele van de uitdrukkingen die verschillende artikelen over Sovereign 02 vergezelden in media als The New York Times, Bussines Insider, Euronews en de Britse BBC. In 48 uur beschreven zes invloedrijke media over de hele wereld de succesvolle vooruitgang van dit kandidaat vaccin.

Soberana 02 trekt wereldwijd de aandacht omdat het innovatief is en het enige geconjugeerd vaccin ter wereld is: een type vaccin dat een zwak antigeen combineert met een sterk antigeen als drager, zodat het immuunsysteem sterker reageert op het zwakke antigeen. Het virusantigeen, het Receptor Binding Domain (RBD), is chemisch gekoppeld aan tetanustoxoïd. Er zijn twee formules en van de tweede werd een hoge werkzaamheid bij proefdieren bewezen. Het Finlayinstituut heeft al enkele jaren geleden geconjugeerde vaccins tegen meningitis, influenza type B en pneumokokken ontwikkeld, hoofdzakelijk voor kinderen.

Dit type vaccin is in staat een zeer krachtige immuunrespons op te wekken tegen de virusstof, die bedoeld is om te voorkomen dat SARS-CoV-2 de cel binnendringt. Het induceert een langdurig geheugen van de immuunrespons, waardoor niet alleen snel antilichamen worden geproduceerd, maar dat die ook in de loop van de tijd blijft bestaan. Er wordt ook een derde boosterdosis- Soberana Plus- bij dit product overwogen om zo ook tegen de nieuwe varianten te beschermen. Ook aan proeven bij kinderen wordt gedacht.

Roselyn Martinez, vice-directeur industriële operaties van het Finlay-instituut voor vaccins, zei dat de biofarmaceutische industrie reeds een eerste partij van 150 duizend doses Soberana 02 afleverde en kondigde aan dat de tweede partij in productie is.

De directeur van het instituut, Vicente Vérez, heeft de afgelopen dagen verklaard dat de start van het fase III onderzoek op Soberana 02 is gepland voor 1 maart, omdat het kandidaat-vaccin in de onderzoeksfasen II A en II B een hoge mate van veiligheid en een krachtige immuunrespons heeft laten zien. De massale screening is gepland voor ong. juli. Daarnaast vordert Soberana 01 eveneens snel naar fase III.

Beiden zouden wellicht in augustus commercieel beschikbaar kunnen zijn voor de wereld. In fase II, is het achtereenvolgens getest met 40, 100 en 2800 vrijwilligers, waarbij is gebleken dat het zeer veilig is en met de gewenste immuunrespons.

Nu is het vaccin overgegaan naar fase III: het werkzaamheidsonderzoek bij de bescherming van de persoon tegen de ziekte, met 44 duizend proefpersonen verdeeld in drie groepen : één groep die een placebo krijgen, een andere twee doses Soberana 02 en de derde twee doses Soberana plus een van Soberana Plus. Wij gaan vergelijken en nagaan hoe verschillend de doeltreffendheid is die we momenteel op ongeveer 84 procent schatten, aldus de wetenschapper.

Vérez schat dat fase III drie maanden in beslag zal nemen met proefpersonen zowel in Cuba als in het buitenland, o.m Venezuela en Iran.

Cuba het eerste land in Latijns-Amerika dat zijn eigen kandidaat-vaccins tegen Covid-19 voorstelt, heeft nog drie andere kandidaten: Soberana 01, eveneens van het Finlay-instituut, nog in Fase I. De andere twee zijn in handen van het CIGB: de Mambisa, een noviteit vanwege zijn nasale toediening met een spray, en de Abdala, die eind maart begint aan de laatste fase van grootschalige proeven op mensen. Cuba mikt op een totale productie in 2021 van 100 miljoen doses.

Vérez zei ook dat Cuba zeker geen  misbruik wil maken van de internationale noodsituatie en dat de prijzen dus "concurrerend zullen zijn” , goedkoper dan de andere vaccins.

Prensa Latina en Pagina12