De geschiedenis van Afrika kan niet geschreven worden zonder Fidel te vernoemen

… en de bijdrage van het Cubaanse  volk aan de bevrijding van het continent. Dat zei de Zuid-Afrikaanse activist Clever Banganayi.

T.g.v. de voorstelling van het programma voor de 90ste verjaardag van Fidel op 13 augustus in Zuid-Afrika zei Banganayi, vicesecretaris van de Vrienden van Cuba in Zuid-Afrika (FOCUS) , “ Fidel en Cuba hebben veel voor ons gedaan”. Hij roemde Fidel’s bijdrage als strateeg in de overwinning van Angola die tot de bevrijding van Namibië en Zuid-Afrika leidde. Hij kondigde een historische fototentoonstelling van Fidel aan die door meer dan vijftig scholen zal bezocht worden in het Freedom Park memoriaal, hij noemde de naam van de plaats symbolisch.

In de 4muur van de herinnering van dit memoriaal staan de namen van meer dan 2000 Cubanen gebeiteld, die hun leven gaven voor de onafhankelijkheid van Afrika en de wereld. Daarna reist de tentoonstelling het land rond. Er komt ook een grote viering in Johannesburg, in Soweto, met het volk en de regerende coalitie.

De viering van Fidel gaat gepaard aan de viering van 20 jaar bilateraal samenwerkingsverband tussen het eiland en Zuid-Afrika, een idee dat werkelijkheid werd dankzij de visie van Fidel en Mandela.

“Dankzij zijn moedig en kundig leiderschap wist Cuba een uitbuitingssysteem te veranderen in een betere samenleving”, zegt een brief van de secretaris generaal van de PCI, de Indische Communistische Partij. Sudhakar Reddy gericht aan Fidel tgv zijn 90ste verjaardag.

De brief veroordeelt ook de financiële, economische en commerciële blokkade die de VS het eiland blijft opleggen, en herinnert aan de talloze moordpogingen tg de revolutionaire leider die vanop VS-bodem werden beraamd.

Granma