DE EERSTE LAPTOPS EN TABLETS MADE IN CUBA

Dit project maakt deel uit van het digitale agenda van Cuba: ICT aangepast aan de noden van het eiland. Over dit innovatief project had Granma International een interview met Fernando Fernandez, over de tablets en laptops die in Havana geassembleerd worden.Vanwaar dit programma?Het programma is een ontwikkelingsproject van de Groep Electronica en past in de bedoeling om de Cubaanse samenleving te informatiseren. Het is een samenwerking met de Chinese onderneming Haier en onze Universiteit voor informaticawetenschappen (UCI). Die ontwikkelen alle applicaties en de software die een grote toegevoegde waarde aan de producten geeft. Ze werken dus met software die geproduceerd is in Cuba.

Welke is de rol van elke partner?

De onderneming Haier levert al het materiaal in de eerste jaren van de productie, ook de technologie, de productielijn, een labo voor certificatie, tests en kwaliteitscontrole. Dat labo is ook verantwoordelijk voor de opleiding en de know-how voor het productieproces.

De UCI zal als taak hebben de software en de applicaties te ontwikkelen voor de systeemsoftware Nova (voor de laptops) en Novandroid (voor de tablets). Ook voor toepassingen binnen het productieproces: de serienummercontrole voor de traceerbaarheid van het eindproduct, is zij verantwoordelijk.

De ‘Gedeme’ (Industriële onderneming voor informatica, communicatie en elektronica) zal de volledige verantwoordelijkheid dragen voor de productielijnen en de commercialisering: de verspreiding via Copextel, Cuba Electronica en andere overheidsbedrijven. Een systematische controle zal uitgevoerd worden bij elk afgewerkt product.

Welke zijn de kenmerken van het bedrijf?

Het is een zeer gedetailleerd project en wij bezochten zelf in China de installaties. De productielijn die wij aankochten is zeer competitief met de internationale standaarden, en zeer flexibel. M.a.w. kan ze ingezet worden voor de productie van eender welk elektronisch materiaal, uitgezonderd voor servers: die maken gebruik van andere technologieën.

Wat zijn de doelen van het bedrijf?

Vandaag zijn we klaar om 120.000 toestellen per jaar te produceren, laptops en tabletten, zo’n 500 per dag, in een bedrijf met een 80tal werknemers. Intussen is het geschikte personeel klaar. Voorlopig is de koopkracht in Cuba land een rem om die capaciteit te kunnen afzetten en produceren we nog minder.

Welke is de verkoopstrategie?

In een eerste fase werken we met de grote distributieketens zoals Copextel en Cuba Electronica, en de productie zal vooral bestemd zijn voor de nationale entiteiten. Voor een ander type markt (consumentengericht) zal men andere voorwaarden moeten scheppen.

Wat zal de prijs zijn van de tablets en laptops?

Dat hangt af van de aankoopprijs van de grondstof, die vrijwel allemaal geïmporteerd moeten worden. Dat gebeurt door de Chinese leverancier via kredieten en financiële mechanismen waarover ons land beschikt. Maar we willen vanaf 2017 zelf de grondstoffen voor de verpakkingen produceren: kartonnen dozen, nylons, beschermende folies in polystyreen, schokbescherming.

 

Wat zijn de eigenschappen van de producten?

Het zijn geen hoog performante laptops, omdat de productie daarvan heel duur is. Wij produceren een laptop van de 6de generatie in drie modellen met verschillende configuraties Celerone, Core i3 en i5, allemaal met een harde schijf van 500 gigabytes, 4 gigabytes werkgeheugen met alle mogelijke aansluitingen Wifi, Bluetooth, uitgangspoort HDMI, USB3. Ze beantwoorden aan de normen van vergelijkbare technieken van eender welk product op de internationale markt.

We commercialiseren twee basismodellen van tablets, van acht en tien inches, beiden met 8-Core processor, met 2 GB RAM geheugen, 16 GB opslagruimte en in het geval van de 10 inch tablet, accessoires zoals een toetsenbord en een optisch potlood. Ze beschikken eveneens over een USB-poort, een uitgang mini HDMI en kan een terabyte aan vanop een externe harde schijf.

Hoe ziet de productie er uit?

Wij beschikken over een zaal voor de productie van alle tablets en de schermen van de laptops. Het is daar dat de productiestroom begint op semiautomatische lijnen. Om te beginnen assembleren we het hele product. Die worden dan naar een duurzaamheidstestbank gestuurd om tests uit te voeren gedurende 2 of 3 uur, overeenkomstig de afspraken met de klant. Daarvoor hebben we een testlaboratorium gekocht voor certificering uitgerust met 6 gespecialiseerde machines .

We beschikken over een machine die de scharnieren test, een andere test de USB poorten van de laptops en de tablets, een ander voor de controletoetsen van de tablets, alsook een oven om de invloed van temperatuur en vochtigheid te controleren en een testkamer voor zoutcorrosie die het zoutgehalte van ons land simuleert. Daarna voeren we ongeveer 35 gedetailleerde kwaliteitstests uit op elk van de apparaten. Nadien volgt nog de verpakking en het verzegelen.

Hoeveel werknemers zijn betrokken bij deze activiteit?

Dit jaar produceerden wij ongeveer 50.000 apparaten met ongeveer 32 werknemers, de gemiddelde leeftijd is 26 jaar, een zeer jonge groep die zeer rigoureus geselecteerd werd. Dat deed Desoft, een gespecialiseerd informaticabedrijf. De jongeren ondergingen psychometrische tests, tests op vaardigheden en concentratie.

Waar staat het bedrijf nu?

Het werd ingehuldigd op 23/12/2016 door de Vice Eerste Minister Miguel Diaz-Canel. Op die dag hadden we 2.000 laptops afgewerkt die deze maand te koop aangeboden worden. Ook werden 1.700 tablets al geproduceerd.

Welke voordelen brengt dit bedrijf voor het land?

Het project is een antwoord op het informatiseringsprogramma voor Cuba. Het eerste grote voorbeeld om ons land te voorzien van een product dat aangepast is aan onze omstandigheden. Het belangrijkste doel is dé leverancier van dit soort materiaal te worden in ons land en de import zo te vervangen.

GranmaFR

vert.: Rudy Sohier