De blokkade blijft de zakenwereld sterk hinderen

Ondanks de interesse in Cuba van buitenlandse bedrijven, blijft er een onzeker investeringsklimaat hangen, tgv de aanhoudende blokkade.

Verschillende VS-firma’s zijn geïnteresseerd om geldstortingen vanuit de VS naar Cuba te organiseren, zo bleek op de 1ste internationale conferentie over het internationaal geldverkeer naar en van het eiland die woensdag 29/6 plaats vond in Havana. Yamil Hernandez Gonzalez, verantwoordelijke voor Cuba bij het VS geldtransferbedrijf Fincimex is verrast over het aantal aanvragen om rechtstreekse financiële banden met Cuba uit te bouwen. Er worden momenteel gesprekken gevoerd voor toekomstige contracten.

Het grote probleem blijft echter dat – hoewel deze firma’s de toelating hebben om zaken te doen met het eiland – de blokkade obstakels blijft opwerpen. Irma Margarita Martinez, vicepresidente van de centrale bank van Cuba, vertelt dat de VS-regering in maart 2016 het gebruik van de dollar in transacties met Cuba heeft gelegaliseerd, maar dat het in de praktijk onmogelijk blijft die uit te voeren. Dat zorgt voor onzekerheid en angst bij potentiële handelspartners in de VS. Ook zij was aangenaam verrast door het aantal geïnteresseerde firma’s die nu een eerste bezoek brachten aan het eiland.

Ricardo Amaral, regionaal directeur van Western Union o.a. voor Cuba, wees op de grote kansen van de Cubaanse markt. Sinds april kunnen zij wel geld versturen vanuit de VS en ook vanuit verschillende Europese landen. Vanaf juni zou het zelfs via internet en mobiele applicaties mogelijk moeten worden .

GranmaFr