Cubanismo-Antwerpen eert Che

Maandag 9 oktober, vijftig jaar na de moord op Che, bracht de Antwerpse afdeling van cubanismo.be, in samenwerking met het Masereelfonds en de vrienden van Cuba, een mooi eerbetoon aan Che.  Méér dan 50 aanwezigen luisterden naar poëzie door Dirk Tuypens, voordrachten van Victor Cairo en Marc Vandepitte, prachtige gitaarmuziek van Fernando Gonzalez en een rapnummer in het Spaans (na het Antwaarps ook een wereldtaal, niewaar) van ons Liliane. De avond werd afgesloten met een bloemenhulde voor Che Guevara. Meer dan vijftig aanwezigen genoten van deze prachtige avond in de kelder van de groene waterman.

Hieronder enkele fragmenten uit de verschillende tussenkomsten.

Op 9 oktober 1967 werd de wereld en vooral het Cubaanse volk met een trieste verstomming geslagen bij het verschrikkelijke nieuws dat commandante Ernesto Che Guevara was vermoord. Zijn dood was een harde klap voor de revolutie en de mensheid.

“diegenen die Che elimineerden en lieten verdwijnen zullen nooit begrijpen dat zijn spoor in de geschiedenis toen al onuitwisbaar was. Zijn profetenblik werd een symbool voor de miljarden armen in deze wereld. Samen zullen we verder blijven vechten voor een betere wereld.” Citaat van Fidel Castro

Che begon zijn broederschap met Fidel Castro en zijn jonge revolutionairen in 1955 in Mexico. Na zijn ontmoeting met Fidel en Raúl begreep hij de dwingende noodzaak om in Cuba via de gewapende weg een revolutionair proces in gang te zetten.

“de guerrilla en de boeren werden geleidelijk aan één, zonder dat iemand kon zeggen wanneer die eenheid zich echt voltrokken had. Ik weet alleen dat deze contacten met de boeren in de bergen de spontane beslissing snel deed omslaan in een serene en ernstige relatie. Die lijdende en eerlijke bewoners van de Sierra Maestra hebben nooit geweten welk een belangrijke rol ze hebben gespeeld in de vorming van onze revolutionaire ideologie.”

Zijn revolutionaire visie bestond eruit de mensheid als een hoger goed te verdedigen, ongeacht de plaats of de afstand van zijn geboortegrond Argentinië. Che was ook een man ideeën, een intellectueel, een groot revolutionair denker. Zijn doel was de socialistische maatschappij:

“er moet geen andere revolutie gemaakt worden, ofwel een socialistische revolutie ofwel een karikatuur van de revolutie.”

“er is geen andere geldige definitie van het socialisme voor ons, dan de afschaffing van de uitbuiting van de mens door de mens.”

Hij geloofde in de gewapende strijd “als enige oplossing voor de volkeren die vechten voor hun bevrijding.” “en ik ben consequent in mijn overtuiging. Velen zullen me beschouwen als een avonturier, en ik ben er een, maar van een ander type: van diegenen die hun leven riskeren voor hun idealen.” “twee, drie, vele Vietnams, dat is het ordewoord.”

Over zijn erfenis citeren we de woorden van Fidel in 1967 :

“de kunstenaar kan sterven, zeker als het een kunstenaar is die een zo gevaarlijke kunst als de revolutionaire strijd beoefent, maar de kunst waaraan hij zijn leven en zijn intelligentie heeft gewijd zal op geen enkele manier verdwijnen”.

Vijftig jaar na de laffe moord leeft Che in de internationale jeugd, in de honderdduizenden Cubanen die in de verschillende landen hun solidariteit hebben betuigd. Che is als een Messias naar de teruggekeerd door de handen van de Cubaanse dokters die in 2014 in Bolivia zijn moordenaar van cataract hebben genezen. De man herinnerde zich dat hij de heldhaftige leider had vermoord. Toen hij Che wou doodschieten zei Che tegen hem: “blijf rustig en mik goed. Je gaat een mens doden”. Dat was de grootsheid van Che.

Bedankt aan iedereen die aanwezig was!!

En vooral aan de dynamische ploeg van Cubanismo Antwerpen die deze avond hebben georganiseerd ! Dank U