Cubaanse technologie ontwikkelt een nieuw geneesmiddel tegen huidkanker

De Cubaanse technologie heeft verschillende vernieuwende en zeer doeltreffende geneesmiddelen voor de behandeling van huidkanker ontwikkeld. Een daarvan is Herbeferon. Zowel Cubanen als burgers van andere landen kunnen nu met dat geneesmiddel behandeld worden.In ons land schijnt de zon zo goed als altijd. Ontsnappen aan de ultraviolette straling is dan ook niet gemakkelijk. Daardoor komt er in ons land veel huidkanker voor. Ook al ligt het sterftecijfer voor dit soort kanker laag, toch worden nog elk jaar 9.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Voortaan kunnen de Cubaanse patiënten met huidkanker dus een beroep doen op Herbeferon.

Het geneesmiddel is ontwikkeld door het Centrum voor Gentechnologie in Havana en is het resultaat van 20 jaar onderzoek en klinische proeven. Om en bij de 800 patiënten worden nu al met Herbeferon behandeld. Het wordt drie keer per week toegediend door inspuiting in de te behandelen vlek en dit gedurende 21 dagen. Het geneesmiddel blijkt zeer doeltreffend te zijn voor de behandeling van het primair basaalcelcarcinoom, onafhankelijk van type, grootte en locatie.

Herbeferon doet de tumor krimpen en geneest wondjes waardoor ingewikkelde chirurgische ingrepen en complicaties in de nasleep ervan kunnen vermeden worden. Van de inspuiting is zo goed als niets te zien. Herbeferon verbetert dan ook in niet geringe mate de levenskwaliteit van patiënten met huidkanker.

Het geneesmiddel heeft zijn doeltreffendheid bewezen. De meerderheid van de behandelde patiënten is helemaal genezen, bij de overige is er een gedeeltelijke verbetering doordat de tumor gekrompen is. Een eventuele chirurgische ingreep is dan minder ingewikkeld en de wonden zijn kleiner.

Het gebruik van het geneesmiddel wordt nu naar heel het land uitgebreid. Er is ook aardig wat interesse in het buitenland en daarom zal het geregistreerd worden. Momenteel wordt bestudeerd of ook hersentumoren en nierkanker met Herbeferon kunnen behandeld worden.

Het Centrum voor Gen- en Biotechnologie heeft daarnaast nog een therapeutisch vaccin ontwikkeld tegen longkanker, namelijk Cimavax EGF. Het wordt toegediend als aanvulling op andere conventionele behandelingen zoals radio- en chemotherapie. Ook al geneest Cimavax EGF de ziekte niet, het draagt bij tot een betere controle en biedt patiënten in een ver gevorderd stadium van deze ziekte een betere levenskwaliteit.

De Cubaanse farmaceutische en biotechnologische industrie heeft nog een aantal opmerkelijke producten ontwikkeld. Zo is er Herbeprot-P, een geneesmiddel voor de behandeling van voetzweren bij diabetici, waardoor amputatie vermeden wordt. Het wordt al in verscheidene landen gebruikt en de doeltreffendheid ervan wordt algemeen erkend.

De Cubaanse biotechnologie heeft ook vaccins tegen hepatitis B of meningitis ontwikkeld. Aan de basis van de zeer goede resultaten van de biotechnologie en de farmaceutische industrie in Cuba ligt Fidel Castro, onze historische leider van de Cubaanse Revolutie. Hij zag al snel het belang in van de ontwikkeling van de wetenschap om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. 

RHC

Vert.: Marina Raya