Cubaanse regering: De agressie tegen Venezuela moet worden stopgezet

De revolutionaire regering van de Republiek Cuba veroordeelt en verwerpt krachtig de poging om door middel van een staatsgreep een marionettenregering in dienst van de VS in de Bolivariaanse Republiek Venezuela te installeren ... .... en betuigt haar standvastige solidariteit met de regering van de constitutionele president Nicolás Maduro Moros.

De werkelijke doelstellingen van de acties tegen Venezuela zijn het inpikken van de enorme hulpbronnen van onze zusternatie en het vernietigen van haar waardevol voorbeeld: een proces van emancipatie en verdediging van de waardigheid en onafhankelijkheid van Ons Amerika.

President Miguel Díaz-Canel Bermúdez: "De soevereiniteit van onze volkeren wordt vandaag beslist in de houding tegenover Venezuela. Het ondersteunen van het legitieme recht van de zusternatie om haar lot zelf te bepalen is het verdedigen van de waardigheid van iedereen.

voorbije pogingen mogen niet worden vergeten: de militaire staatsgreep van 2002 en de oliecoup van 2003, de agressieve Executif Order van de VS die Venezuela kwalificeert als "een ongewone en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de VS", unilaterale financiële dwangmaatregelen, de oproep tot een militaire staatsgreep tegen de constitutionele regering, de mededeling van de president van de VS om "een mogelijke militaire optie" te gebruiken en  tenslotte de moordaanslag op 4 augustus tegen president Maduro.

De daden van een groep landen en de beschamende rol van de OAS vormen een nieuwe en wanhopige poging om een mislukte strategie van regimeverandering door te voeren. Dat die niet kon worden opgelegd is het gevolg van het onwrikbare verzet van het Venezolaanse volk en zijn bereidheid om de nationale soevereiniteit te verdedigen.

Minrex, Havana, 23 januari 2019