Cubaanse president: Toegevingen aan de VS zullen nergens toe leiden

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel gelooft niet dat de regering Trump de sancties tegen het eiland zal laten vallen in ruil voor toegevingen van zijn regering.

De regering Trump zegt dat ze de sancties tegen Cuba de afgelopen maanden heeft aangescherpt om de communistische regering van het eiland contant geld en energie te onthouden en te dwingen de steun aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro te beëindigen. De druk van de V.S. heeft bijgedragen tot het vertragen van de economische groei en veroorzaakt ook sporadische tekorten van benzine, gas voor keukenfornuizen en huishoudproducten.

Tijdens een reis naar Oost-Cuba vertelde Díaz-Canel journalisten dat de Cubanen niet moeten geloven dat toegeven aan de eisen van de V.S. tot betere omstandigheden voor het eiland zou leiden. "Soms steken ideeën de kop op dat als we een of andere houding opgeven, als we de solidariteit en hulp voor andere landen vergeten, de deuren voor ons zouden opengaan, en dat is een leugen", zei Díaz-Canel. "We willen geen open deuren waaraan we kunnen bedelen; we willen open deuren na ernstige dialoog met de Verenigde Staten.”

Díaz-Canel heeft in zijn eerste jaar weinig contact gehad met de internationale media. Hij is begonnen buitenlandse correspondenten uit te nodigen om hem te vergezellen op zijn regelmatige reizen naar de Cubaanse provincies waar hij de kwaliteit van de openbare diensten beoordeelt en met lokale ambtenaren en bewoners in gesprek gaat. Op zijn reis naar Las Tunas, in het oosten van Cuba, bezocht hij een ziekenhuis en een kunstacademie en ontmoette hij enkele uren lang universiteitsstudenten.

Ondanks de pogingen van de VS om, samen met de Venezolaanse oppositie en sommige landen in de regio, Maduro ten val te brengen, is er geen enkel teken dat hij de controle verliest. Díaz-Canel zei dat Cuba een zondebok was geworden voor dat mislukt beleid van de VS. "De positie van de VS in Latijns-Amerika en de wereld wordt steeds complexer door haar eigen excessen, en deze VS-regering begint excuses te zoeken om haar problemen in het buitenlands beleid te verklaren" zei Díaz-Canel. De president, die in april 2018 aantrad, zei dat zijn bezoeken aan de provinciale centra van Cuba samen met zijn kabinet de sleutel zijn tot het vertrouwen van de Cubanen die geconfronteerd worden met economische problemen en tekorten aan basisgoederen.

Hij zei dat toen benzine en diesel vorig jaar schaars werden, "we naar de Cubaanse bevolking gingen om uit te leggen wat er zou gebeuren, wat we zouden doormaken en wat we zouden gaan doen. Bovenal vroegen we het Cubaanse volk om solidariteit, om begrip, om samenwerking, om hulp, en we kwamen die situatie te boven".

Resumen