Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken verwerpt verklaring van hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez Parrilla heeft donderdag de verklaringen van de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, Josep Borrell, over de rellen van 11 juli verworpen en gewaarschuwd dat hij in zijn uitspraken over Cuba "liegt en manipuleert", terwijl hij "de genocidale blokkade van de VS niet bij naam durft te noemen", die ook een schending van de Europese soevereiniteit vormt.

De verklaring van Borrell reproduceert de imperiale matrix van "onderdrukking van vreedzame protesten" in Cuba, geeft de regering de schuld van het huidige "lijden" van het Cubaanse volk en roept op tot interne economische hervormingen, zonder ook maar één keer melding te maken van de misdadige Amerikaanse blokkade tegen Cuba, die de Europese landen als blok onlangs in de Verenigde Naties hebben verworpen.

In een verklaring die donderdag werd vrijgegeven, betuigde het blok van 27 EU-landen "ondubbelzinnige steun" aan de deelnemers aan de rellen van 11 juli en riep het op tot vrijlating van de arrestanten. Het zou zich beter bezighouden met brute politionele repressie in de EU.

In de tekst wordt de opheffing van de beperkingen voor reizigers om onbeperkte hoeveelheden voedsel en medicijnen het eiland binnen te brengen, als een "goede stap in de goede richting" beschouwd. Tegelijkertijd wordt verwijzend naar de noodzaak van hervormingen, de "versoepeling van de externe beperkingen, onder meer op geldovermakingen en reizen" nuttig, zonder echter de oorsprong van die beperkingen te vermelden.

De verklaring gaat voorbij aan de beschuldigingen van Cuba dat de regering van de staat Florida en andere Amerikaanse entiteiten betrokken zijn bij de financiering en promotie van duizenden valse nieuwsberichten en manipulatie in de netwerken om een sociale explosie in het land te bewerkstelligen. Niets over de politiek-communicatieve kruistocht waarbij in de VS gevestigde medialaboratoria betrokken zijn, iets wat het Cubaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken herhaaldelijk aan de kaak heeft gesteld.

In de huidige situatie van agressie tegen Cuba, en in tegenstelling tot de EU, hebben regeringen uit de hele wereld rechtstreeks gewezen op de gevolgen van de blokkade en het agressieve beleid van Washington als de belangrijkste oorzaak van de huidige crisis in het land.

Cubadebate