Cubaanse Medische brigade vertrekt naar Haïti

Het is de 24ste keer dat een Brigade van het Contingent Henry Reeve, opgericht door Fidel in 2005, op missie vertrok: zaterdag 8/10 naar Haïti. Ze vervoegen er ruim 600 landgenoten die al langer in het land actief zijn.

Met 38 zijn ze de gezondheidswerkers die het vliegtuig namen naar Port au Prince: “ We gaan er met dezelfde strijdlust heen als die van onze compañeros die in de streek van Baracoa aan de slag zijn. Het is een voorbeeld van hoe we delen wat we hebben. De solidaire en humanitaire roeping die ingebakken is in ons volk moeten we goed vervullen”, zegt Dr. Alexis Díaz Ortega, leider van de medische brigade.

Ze bestaat uit drie epidemiologen, tien masters in hygiëne, tien technici m.b.t. tot controle van ziekteverwekkers en 11 generalisten. Dr. Diaz is niet aan zijn proefstuk toe in Haïti, hij was er ook na de aardbeving. De brigade kreeg medicijnen, voedsel, drinkwater en een veldhospitaal mee. Ze zullen beginnen in de hoofdstad maar zodra het mogelijk is willen ze naar het zuiden trekken, waar de nood het hoogst is.

“We moeten onze collega’s dar gaan versterken. Er zijn al veel doden te betreuren en we gaan al het mogelijk doen om verdere verliezen tegen te gaan”, zegt dokter Orandelys de los Santos die al in Gambia, Pakistán, Venezuela en Brazilië dienst deed. Woensdag werd hij opgeroepen en zaterdag zat hij al op het vliegtuig.

Nevis González Calderín vertrekt voor het eerst met een missie. Ze is nogal zenuwachtig en aan de telefoon gekleefd in de luchthaven. “Ik kon nauwelijks afscheid nemen van mijn moeder, vandaar”, verontschuldigt ze zich. “ Het is een troost dat wij hen in de nood kunnen gaan helpen, en dat onze familie daar fier over is”, zegt deze jonge huisarts in opleiding.

“ De epidemiologische situatie (vnl. cholera) is erg complex maar we hopen met de hulp van de bevolking te kunnen gaan helpen in de meest getroffen streek, in het zuiden.”  “ Onze missie is naast de noodhulp ook om de gezondheidsomstandigheden te verbeteren zodat er in de toekomst minder leed is voor de Haïtianen, een volk waar we historisch mee verbonden zijn en grote vriendschap voor voelen”, zei de minister van gezondheidszorg bij de afreis van de brigade.

Ze zal samenwerken met de meer dan 600 Cubaanse gezondheidswerkers die nu al in Haïti werken. Die samenwerking dateert van 1998, na de overstromingen in Gonaive. Fidel Castro richtte in 2005 het Contingente Internacional Henry Reeve op en sindsdien hebben 7.235 Cubaanse dokters noodhulp gebracht in 17 landen.

11 jaar later toont deze missie eens te meer de grootheid van een eiland die voortkomt uit de capaciteit van haar bewoners om het beste in zich te geven, de gevoeligheid en het humanisme van zijn volk.

Cubadebate