Cubaanse dokters blijven strijden tegen Corona

Havana, 21 januari  39 medische teams van het Henry Reeve internationaal contingent, uitgezonden door Cuba, dragen bij aan de inspanningen van 26 landen om de Covid-19 pandemie aan te pakken.

Het Ministerie van Volksgezondheid van Cuba (MINSAP) meldde dat deze teams in totaal 2.544 medewerkers tellen, waarvan er 1.061 instaan voor de verzorging van patiënten die ziek zijn met Covid-19.

Van deze gezondheidswerkers werken er 909 in de zogenaamde rode zone in de ziekenhuizen, terwijl 99 bijstand verlenen aan isolatiecentra. Tot op heden hebben 55 brigades van het Internationaal Contingent van Artsen gespecialiseerd in Rampen en Ernstige Epidemieën in 40 landen gewerkt en meer dan 1.090.790 mensen behandeld.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, herinnerde onlangs op Twitter aan de bijdrage van Cuba tegen Covid-19 op alle continenten, en wees erop dat deze groepen een aanvulling vormen op de reeds bestaande medische samenwerking in 59 landen, waar zij "solidariteit uitbreiden en levens redden".

De medische brigades van Henry Reeve werden in 2005 opgericht als een initiatief van Fidel Castro als reactie op de schade die de orkaan Katrina had aangericht in New Orleans, in de Verenigde Staten. (De brigade werd toen toegang geweigerd door de Bush regering).

De Cubaanse artsen van de Henry Reeve brigades hebben van verschillende landen waaronder ook Belgie nominaties ontvangen voor de Nobelprijs voor de Vrede 2021 voor hun bijdrage aan de wereldwijde gezondheidszorg in de context van de pandemie.

Je kan nog steeds onze petitie tekenen.