Cubaanse banken aanvaarden tijdelijk geen dollarbiljetten meer

Met ingang van 21 juni 2021 zullen Cubaanse banken en financiële instellingen tijdelijk geen deposito's in contanten in dollar meer aanvaarden. Het Cubaanse banksysteem is, als gevolg van de door Trump verscherpte blokkade, nu al meer dan een jaar, extreem beperkt om die dollarbiljetten bij internationale banken te deponeren. Die worden in toenemende mate door de VS bedreigd met sancties als ze financiële verrichtingen met Cuba uitvoeren.

Een andere reden voor het ‘dollaroverschot’ is het besluit van de Cubaanse regering van 16 juni 2020 om de heffing van 10% op de US-dollar in contanten af te schaffen om de koopkrachtdaling van de Cubanen door de pandemie te verzachten.

Bovendien brengen veel Cubanen in Miami bij hun bezoek aan de familie steeds meer geld in (dollar)biljetten mee. Dit als gevolg van het verbod dat de regering van de VS instelde op regelmatige en institutionele geldovermakingen naar het thuisfront, de zgn. ‘remesas’.

Met dat geld kan het land echter niets doen, het heeft zijn gebruikswaarde verloren omdat het kan niet worden uitgevoerd of op de rekeningen van Cubaanse banken in andere banken in het buitenland worden geplaatst om er buitenlandse handelstransacties mee te doen. Je kunt niet een schip rijst of melkpoeder of brandstof kopen en met vele koffers geld op pad gaan om het bedrijf dat de goederen levert te betalen.

Natuurlijke personen mogen zonder enige beperking in het bezit blijven van dollars en andere vrij converteerbare munteenheden die door de BCC (Centrale Bank van Cuba) worden aanvaard, zoals het pond sterling, de euro, de Japanse yen en de Canadese dollar. In de resolutie wordt benadrukt dat natuurlijke en rechtspersonen met een rekening in US-dollar geld kunnen blijven opnemen in die valuta of in de valuta die de bank op dat moment beschikbaar heeft.

.Evenzo zullen zij geld kunnen ontvangen via overmakingen uit het buitenland - zoals zij vandaag doen - en stortingen kunnen doen in alle valuta, behalve VS dollars, en die tegen de geldende wisselkoers omrekenen. Tussen 11 en 21 juni konden Cubanen voor het laatst (voorlopig) de dollarbriefjes in hun bezit nog op hun rekening laten storten.

De BCC verduidelijkt dat de bank het bezit van dollars niet bestraft, maar de storting ervan in contanten tijdelijk verbiedt. Zo worden Cubanen in het buitenland aangemoedigd de dollars die ze willen overmaken naar het eiland eerst om te zetten in andere valuta waarmee de Cubaanse overheid wél handel kan drijven.

Het gevolg is dat die Cubanen en hun familie op het eiland koopkrachtverlies lijden door de nu noodzakelijke wisseltransacties. Daarmee wordt andermaal het sprookje ontkracht dat Washington telkens verspreidt als zou de blokkade enkel de Cubaanse overheid en niet de inwoners treffen.

Bron: Cubadebate