Cubaans ziekenhuis werkt aan betere levenskwaliteit chronische patiënten

De centrale kliniek Cira Garcia in Havana biedt een gepersonaliseerd gezondheidsprogramma aan, gericht op patiënten van wie gedrag en levensstijl en de vertoonde symptomen zouden kunnen leiden tot een niet-overdraagbare chronische ziekte, wat hun levenskwaliteit erg zou aantasten.Diplomaten en hun gezin en ook zakenlui of buitenlanders die in Cuba wonen, kunnen in deze kliniek specialisten raadplegen die bekwaam zijn om een diagnose te stellen en hen te informeren over hun gezondheidstoestand.Wie voor dit soort toerisme opteert, wordt regelmatig door een multidisciplinair team onderzocht. Het begeleidt de patiënten en helpt hen om hun gewoonten te veranderen en de aanbevelingen van de geneesheer toe te passen. Deze service sluit aan bij de medische opvolging. Tegelijk leren de patiënten begrijpen hoe belangrijk het is voor hun welzijn dat ze de behandeling volgen en beter leren omgaan met hun ziekte.

 

De artsen stellen een medisch dossier op basis van hun leeftijd, de geschiedenis van hun gezondheid, hun levensloop en hun symptomen. Zo kunnen ze mogelijke disfuncties opsporen nog vóór ze tot uiting komen in klinische symptomen die tot de ziekte zouden kunnen leiden. De kansen op genezing nemen immers toe wanneer er snel een diagnose wordt gesteld. Door de behandeling te volgen herstelt de patiënt de harmonie tussen lichaam en geest.

Dr Wilfrido Ruiz Leon, gespecialiseerd in interne geneeskunde, legde aan Granma Internacional uit dat ze bouwen op de resultaten die werden geboekt in de huidige Cubaanse samenleving, meer bepaald in de eerstelijns gezondheidszorg in de kabinetten van de huisartsen, wat geleid heeft tot een levensverwachting van meer dan 78 jaar.

Type 2-diabebetes mellitus, hoge bloeddruk, maagzweren, obesitas en andere ziekten worden beschouwd als chronisch en progressief en kunnen gevolgen hebben voor andere organen of biologische systemen die essentieel zijn. De klinische en labo-onderzoeken die deel uitmaken van het programma, zijn gericht op de opsporing en behandeling van deze stoornissen.

Zodra de diagnose van hoge bloeddruk gesteld is, zegt Dr Luis Leon die gespecialiseerd is in de behandeling ervan, wordt de patiënt vier keer per jaar geëvalueerd om elke mogelijke complicatie op te sporen en de voorgeschreven behandelingen tijdens die periode bij te sturen.

Hetzelfde gebeurt bij diabetici, voegt Dr Adonis Arias Lambert eraan toe. Hij citeert de statistieken uit de 5e uitgave van de Diabetes Atlas van de International Diabetes Federation. Er zouden nu wereldwijd 416 miljoen diabetici zijn en dat aantal zou kunnen oplopen tot 642 miljoen in 2040, dat wil zeggen één op tien personen.

Dr Arias Lambert is eveneens gespecialiseerd in interne geneeskunde. Hij wijst op de noodzaak om die ziekte aan te pakken, meer bepaald bij volwassenen met overgewicht of bij verwanten in de eerste graad. Ook zwangere vrouwen en moeders van kinderen met een geboortegewicht van meer dan 4 kilo kunnen erdoor getroffen worden.

"Ons programma voorziet opvolging door middel van meerdere controles. Op die manier willen we komen tot een vermindering van de risico's op met de ziekte gerelateerde complicaties die een negatieve invloed hebben op de wanden van slagaders ", voegt Dr. Arias Lambert eraan toe. Hij is tevens gespecialiseerd in aderverkalking en de ermee gepaard gaande risico's.

De kliniek Cira Garcia maakt gebruik van moderne diagnosetechnieken om snel een antwoord te bieden op de labo-onderzoeken en beschikt over technologie en uitrusting van de derde generatie. Bovendien heeft de kliniek al 40 jaren ervaring en heeft ze patiënten uit ongeveer 120 landen geholpen.

Alleen al in 2016 waren er 20.139 consultaties voor diverse specialiteiten en werden 18.558 medische spoedinterventies uitgevoerd.

De kliniek ligt in de wijk Miramar, in het westen van de stad, en beschikt over de nodige diensten voor hospitalisering, externe consultatie, medische spoedinterventie, laboratoria voor diagnose en fysiotherapie, en daarnaast ook administratieve diensten en logistieke ondersteuning.

Er zijn 37 privékamers waarvan twee suites, verdeeld over drie verdiepingen. Het meubilair is functioneel met het oog op maximum comfort en veiligheid voor de patiënt: elektronische bedden, telefoon en oproepknop, beademings- en zuurstofapparaten, airconditioning, kabeltelevisie, kluisjes enzovoort.

Het personeel garandeert optimale kwaliteit van opvang en zorg, is zeer toegewijd en inzetbaar. De kliniek beschikt over alle troeven om de patiënten te verzekeren van een goed verblijf in Cuba.

Ook Julio Peña Benitez, een patiënt uit Venezuela, is die mening toegedaan. Hij werd eerst verzorgd in eigen land door de professionele ploeg van de Cubaanse Medische Brigade. Die raadde hem aan online contact op te nemen met de kliniek Cira Garcia.

Dit is wat hij zegt over zijn verblijf: "De service in deze kliniek is zo opgevat dat er snel, doeltreffend en multidisciplinair kan gereageerd worden. Ik kwam terecht bij een ervaren arts, die er was voor mij en goed luisterde. De behandeling is zeer specifiek en ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de apparatuur en de verstrekte zorg."

GranmaFR
Vert.: Marina Momerency