Cubaans-Amerikaanse republikeinen verliezen twee bolwerken in Florida (VS)

Bij de tussentijdse verkiezingen (de midterms) in de VS hebben de Republikeinen twee belangrijke bolwerken in Zuid-Florida verloren, die beide gecontroleerd werden door congresleden van Cubaanse afkomst.Met 90,04% van de getelde resultaten haalde Cubaans-Amerikaan Carlos Cubelo voor het 26ste district 48,62% van de stemmen, vergeleken met 51,38% van de stemmen van de winnaar , de Democrate Debbie Mucarsel-Powell.

Terwijl de voormalige president van de Universiteit van Miami, Donna Shalala won met 51,68% tegen 45,93% behaald door de Republikeinse journaliste van Cubaans-Ameirkaanse afkomst Maria Elvira Salazar. Deze laatste race in District 27 was bijzonder emblematisch omdat de zetel meer dan 30 jaar bezet was door de beruchte Cubaans-Amerikaanse  Ileana Ros-Lehtinen, die begin 2019 met pensioen gaat.

In een ander district, slaagde het Republikeinse congreslid Mario Diaz-Balart, van Cubaanse afkomst, er wel in om zijn zetel te behouden met 61,17% in vergelijking met de Democraat Mary Barzee Flores die 39,01% bereikte. Alle drie de districten bevinden zich in de agglomeratie Miami.

De factor Bolton

Na het bekendmaken van de resultaten analyseerde de Cubaans-Amerikaanse academicus Arturo Lopez-Levy dat het vertrek van de twee Republikeinse Cubaans-Amerikaanse congresleden het begin is van een diepgaande verandering in het beleid van Zuid-Florida t.a.v. Cuba. "Ik denk dat het een trend is die met enige vertraging komt, maar ze komt eraan. De trend wijst erop dat de Cubaans-Amerikaanse stem in de richting gaat van de meer typische latino stem in de Verenigde Staten. Terwij ze voorheen uitgesproken Republikeins was en voor een hard beleid richting het eiland en de Cubaanse Revolutie. 

Volgens hem "zal dit van invloed zijn op de manier waarop de positie van de Cubanen in de Verenigde Staten wordt gepercipieerd in het beleid ten aanzien van Cuba, omdat (deze verkiezingen) zijn opgevat als een referendum over het beleid van president Donald Trump in het algemeen. In 2016 stemden 52% van de Cubano-Amerikanen voor Trump (onderzoek van Pew Research) 

Het bezoek van Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton, die nieuwe sancties tegen Cuba aankondigde was net om nog een meer hardline politiek naar Cuba voor te stellen en daarmee stemmen te winnen. Maar de boodschap kwam niet zo goed aan.  De Cubaans-Amerikaanse gemeenschap kreeg de booschap dat ze bij bij deze verkiezingen niet genoeg in de pas liepen vaan Trump, zijn beleid en degenen die een koers van vijandigheid jegens het eiland steunen. De kandidaat Cubelo bijvoorbeeld, hield er op het vlak van het migratiethema veel ruimere gedachten op na dan Trump. 

Er is ook een duidelijk generatieconflict in de maak: Vele jonge Cubano-Amerikanen zijn niet opgezet met Bolton's plannen voor extra sancties omdat het hun familie op Cuba zal treffen.