Cuba wint WK 4x400m vrouwen in Polen

De Cubaanse vrouwen zijn zondag 2 mei in Polen wereldkampioen geworden in de 4x400 m estafette, vóór Polen, het VK en regerend wereldkampioen Nederland. België werd pas zevende. Voor Cuba was het goud in 3:28.41 de allereerste medaille voor het land in het estafettekampioenschap.

Het Cubaanse estafetteteam bestond uit  Zurian Hechavarría, Rose Mary Almanza, Lisneidy Veitía en Roxana Gómez. Hoewel ze er niet in slaagden hun tijd van zaterdag te verbeteren, konden ze dankzij de evenaring van hun record Polen (3:28.81) en Groot-Brittannië (3:29.27) voorblijven in een zeer nipte finale.

Dit keer kwamen de Cubanen niet goed uit de startblokken en hun reactietijd was de op één na laatste van de acht starters. Zurian Hechavarría toonde echter opnieuw haar talent en gaf toch als derde het stokje door, omdat haar tijd van 53,45 sec veel beter was dan wat zij gisteren presteerde. Daarna was Rose Mary Almanza (52,59 sec) de snelste in de tweede ronde en wist minder dan een seconde achter de leidster te blijven.

De derde ronde was voor Lisneidy Veitía en met haar 51.41sec schoof zij op naar de tweede plaats van de race, slechts zes honderdsten van een seconde achter het Nederlandse kwartet. Ten slotte nam Roxana Gómez het stokje over, de beste Cubaanse loopster, die deze keer niet te maken kreeg met het geduw van de Nederlandse Femke Bol, en door haar team als derde geplaatst werd. Het jongste teamlid uit Cienfuegos haalde een nog hoger tempo dan op de kwalificatiedag en legde de laatste ronde af in 50.96 sec, de tweede snelste tijd. Die tijd was genoeg om niet alleen de leidsters in te halen, maar ook om haar dominantie in de race te behouden tegenover de Polen en de Britten. Nederland viel uiteindelijk terug tot de vierde plaats (3:30.12), gevolgd door Italië (3:32.69), Duitsland (3:33.00), België (3:37.66) en Frankrijk (3:40.58).

Hoewel op dit Wereldkampioenschap de teams van de Verenigde Staten en Jamaica afwezig waren, de tenoren van het evenement in de afgelopen jaren, rechtvaardigen de tijden van het Cubaanse team te dromen van een Olympische finale. Dit is pas de eerste Cubaanse medaille in de vijf edities van het Wereldkampioenschap Estafettes. De voorheen beste prestatie was de vierde plaats van de 4x800 m voor vrouwen in 2015.

Cubadebate