Cuba wint het van het Zikavirus

Het zika virus lijkt in Cuba op de terugweg. Een doorgedreven preventiebeleid lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Sinds maart worden de huizen in Cuba preventief ontsmet om zo mogelijke haarden van virus verspreidende muggen te verwijderen. Hierbij werden meer dan negenduizend soldaten en reservisten ingezet. Mensen die het virus hebben opgelopen worden onmiddellijk in quarantaine  geplaatst en krijgen de nodige medische zorgen. De anticipatie van de Cubaanse overheid heeft de epidemie op dit moment doen indijken.

De aanpak van Cuba in het bestrijden van het virus toont nog maar eens waar een klein socialistisch land, dat prioriteit geeft aan de uitbouw van zijn sociale zekerheid, toe in staat is. Deze aanpak staat in fel contrast met de aanpak van de Verenigde Staten waar men massale bijensterfte heeft veroorzaakt door massaal gebruik van pesticiden om vermeende haarden van het zika virus te vernietigen.

Zika virus?

Het virus bestaat al lang, vooral in Afrika en de meeste varianten zijn ongevaarlijk maar sinds april vorig jaar is er een agressieve variant opgedoken in Latijns-Amerika. De eerste gevallen werden vastgesteld in Brazilië maar de ziekte verspreidde zich al snel over de rest van het continent. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het complicaties kan veroorzaken bij het ongeboren kind. Dit kan zorgen voor een slechte ontwikkeling van de hersenen: microcefalie.

Telesur