Cuba stuurt dokters en leerkrachten naar de Bahama's

"Zoals altijd het geval is met Cubaanse dokters over de hele wereld, zullen ook zij op de Bahama's bijdragen aan het herstel.

De Cubaanse regering heeft woensdag bevestigd dat ze een aantal artsen en leraren naar gebieden van de Bahama's hebben gestuurd die door de orkaan Dorian zijn getroffen. De Cubaanse hulpverleners zullen de lokale autoriteiten bijstaan in de noodhulp, maar ze zullen daarna ook blijven om te helpen bij de wederopbouw van de medische en onderwijsdiensten van het land in de getroffen gebieden.

De Cubaanse ambassadeur bij de Bahama's, Ismara Vargas, sprak woensdag met Prensa Latina en bevestigde dat er tot nu toe meer dan zestig Cubaanse werknemers naar de Bahama's zijn gestuurd. Zij zijn naar Abaco en Groot-Bahama gestuurd, de gebieden van het land die het hardst door orkaan Dorian zijn getroffen.

Het Cubaans Medisch Internationalisme is een erfenis van de Cubaanse Revolutie. Enorme aantallen artsen worden naar het buitenland gestuurd om overal waar de nood hoog is hulp te bieden. Vooral op  het zuidelijk halfrond. Ze bieden medische diensten aan, aan gemeenschappen met een laag inkomen en geïsoleerde gemeenschappen over de hele wereld.

Deze artsen en leraren zullen op de Bahama's voor een zware uitdaging komen te staan. De orkaan Dorian heeft de Caraïben verwoest en is de ergste storm die de Bahama's ooit te verduren hebben gehad. Volgens de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen zijn er momenteel maar liefst 13.000 huizen in het land verwoest of zwaar beschadigd.

Dorian is ondertussen opweg naar de V.S.

Cuba stuurt zijn dokters naar de Bahama's maar heeft ook onze solidariteit nodig: De Cubaanse bevolking krijgt al meer dan 60 jaar te maken met agressie uit de Verenigde Staten. Het grootste obstakel is de economiche blokkade tegen Cuba.

Wil je meer horen over de internationale medische brigades kom dan naar de ontmoeting met de Nigeriaanse arts die studeerde op Cuba:  Bassey op Che Presente.

 

(artikel overgenomen uit Telesur)