Cuba gaat gebukt onder ergste droogte in 100 jaar

Cuba gaat gebukt onder een zware droogte. Meer dan 800.000 mensen op het Caraïbische eiland krijgen slechts gedurende een aantal uren per dag drinkwater uit de kraan, zei José Antonio Fernández van de nationale waterwerken op televisie.

Meer dan 70 procent van het land is getroffen. De 242 stuwmeren zijn nog maar voor 43 procent met water gevuld. Twintig waterbekkens zijn helemaal opgedroogd.

Sinds februari is in Cuba nog maar 29 millimeter regen per vierkante meter gevallen, duidelijk minder dan het gemiddelde van 42,6 millimeter in deze periode van het jaar, schrijft de partijkrant Granma. Al sinds 2014 valt er in Cuba minder neerslag dan normaal. Meteorologen spreken over de zwaarste droogte in meer dan 100 jaar.

In februari hadden 85 van de 100 gemeten basins een afnemend niveau. Slecht 8 stegen en zeven bleven stabiel. 141 Cubaanse gemeenten lijden onder de droogte: 30 matig, 50 ernstig en 61 extreem

Het Zaza-stuwmeer, het grootste stuwmeer van Cuba in provincie Sancti-Spiritus

De overheid roept de bevolking op spaarzaam te zijn met water. Op termijn moeten nieuwe ontziltings- en zuiveringsinstallaties soelaas brengen. Maar veel drinkwater gaat ook verloren door kapotte leidingen.

De klimaatverandering blijft duidelijk niet zonder gevolgen voor het eiland. De Cubaanse overheid neemt maatregelen om de droogte aan te pakken door het aanleggen van nieuwe irrigatiesystemen.

Granma
Deredactie