China en Cuba ontwikkelen vaccin tegen verschillende stammen van Covid-19

China en Cuba werken aan een zogenaamd Pan-Corona vaccin dat werkzaam is tegen verschillende stammen van het SARS-CoV-2 coronavirus.

Volgens het persbureau Xinhua ontwikkelen Chinese wetenschappers en Cubaanse onderzoekers van het CIGB, het Centrum voor genetische manipulatie en biotechnologie in Havana, het product in een voorziening in Yongzhou, in de provincie Hunan.

Gerardo Guillén, directeur biomedisch onderzoek van het CIGB, verklaarde dat het project op verzoek van de Chinezen is gestart en werd goedgekeurd door het Cubaanse ministerie van Wetenschap, Technologie en Milieu. Het vaccin berust op de combinatie van de bewaarde en minder aan de variatie blootgestelde delen van het virus om antilichamen te genereren met de delen die zich op de reacties van de cellen richten.

"Deze strategie zou kunnen beschermen tegen epidemiologische noodsituaties van nieuwe stammen van het coronavirus die in de toekomst zouden kunnen voorkomen," zei hij. Het gezamenlijke biotechnologische innovatiecentrum in Yongzhou werd vorig jaar voltooid. Het is uitgerust met door Chinese specialisten ontworpen apparatuur en laboratoria.

De projecten en technologieën van Cubaanse wetenschappers zullen daar worden ontwikkeld. De voorziening is het resultaat van een bilaterale samenwerking en past in het beleid van de Chinese regering om innovatie via plaatselijke overheden te stimuleren.

Bron: Radio Havana Cuba