Che Presente 2022: een nieuwe topeditie van ons solidariteitsfestival: Fotoreportage

Met een volle tent voor al onze conferenties, ontmoetingen en salsa-initiatie en 60 nieuwe leden kunnen we van een succeseditie spreken van ons solidariteitsfestival.

Op zaterdagochtend werd de toon meteen gezet met een belangrijke strijdmeeting van de Coördinatie tegen de blokkade, met Yoerky sanchez, Cubaans parlementslid en hoofdredacteur van de krant Juventud Rebelde, Helen Yaffe (Cuba-expert uit het VK) en Kasper Libeert van Cubanismo.be die recent op solidariteitsreis naar Cuba is gegaan. De sprekers hadden het over de zware impact van de blokkade op het eiland dat meer en meer zichtbaar werd in de dagelijkse leven van de Cubanen;.

Stroomonderbrekingen, tekorten aan medicijnen in de ziekenhuizen, gebrek aan voldoende middelen om dengue-muggen te bestrijden ... het zijn maar enkele voorbeelden van de tekorten veroorzaakt door de blokkade en van de moeilijke economische situatie in het land.

In de namiddag was het tijd voor Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant om hun nieuwste boek over het Cubaanse klimaatplan voor te stellen: Honderd jaar om de zee te stoppen. Thalysa van EPO en Cubanismolid vroeg hen hoe de Cubanen temidden van de wereldcrisis - die zij  meer dan in het kwadraat verduren, door die verdoemde blokkade - een écht klimaatplan ontwikkelen. Hoe ze het dus beter doen dan veel Europese landen, incl. het onze. Heel wat geïnteresseerden schreven zich alvast in om als eerste het boek te kunnen lezen.

De avond werd ingezet met een gesmaakte salsa-initiatie door Salsa de Brujas. Een mooie opwarmer voor de band Skala-B die daarna de tent volledig in Cubaanse sferen bracht. De feestavond werd afgesloten met de zuiderse beats van DJ Boobalicious. De lekkere echte Cubaanse mojito’s konden natuurlijk niet ontbreken op ons festival.

    

 Zondag gingen we van start met een salsa-initiatie en ons groot Latijns-Amerika debat met  Yoerky Sanchez , David Choquehuanca , vicepresident van Bolivia, en Maite Mola van de Europese Linkse Partij en in goede banen geleid door Cubanismo.be voorzitster Isabelle Vanbrabant.

Om 13 uur brachten de Cubareizigers verslag uit van hun reis. Wat hebben ze ontdekt in Cuba? Welke interessante bezoeken en ontmoetingen hebben ze gehad? Reizen naar Cuba, wat doet dat  met een mens? Heel wat zo bleek. De jongeren op het podium waren voor het eerst op het eiland en de vastberadenheid van de Cubanen om hun warme samenleving – te midden de nog steeds verder verscherpende blokkade – elke dag te verbeteren had hen zichtbaar begeesterd. De reisgroep belooft een stevige nieuwe impuls te geven aan het solidariteitswerk van Cubanismo.be

Er was ook nog een meet and greet met David Choquehuanca, de Boliviaanse vicepresident. Hij sprak over het belang van Che en  de bescherming van onze natuur. De tent zat overvol tijdens deze ontmoeting.

  

De ontmoeting met Eme Alfonso – een jonge kracht binnen de Cubaanse muziekcultuur die op Manifiesta een mooi concert bracht - werd ook sterk gesmaakt door het aanwezige publiek. Ook zij overtuigde het publiek dat de Cubanen ondanks alle tegenwerking niet plooien en prachtige zaken blijven realiseren.

 

Weer eens een memorabele Che Presente editie dus, ondanks het stormachtige weer. Zonder onze meer dan 80 vrijwilligers, was het onmogelijk geweest dit feest van de solidariteit opnieuw te organiseren. Bedankt daarvoor allemaal en tot binnenkort op de volgende acties voor Cuba en tegen de blokkade!