Breed maatschappelijk debat over de toekomst van Cuba

In Cuba start binnenkort een breed maatschappelijk debat rond de richting waarin de Cubanen hun maatschappij willen sturen. De discussie draait rond het sociaal economisch ontwikkelingsmodel en het plan om dat te realiseren.

Dat democratisch debat volgt uit de beslissing van het congres van de Cubaanse Communistische Partij in april 2016  om over de teksten over enerzijds het "Concept van het Cubaanse socialistische sociaal-economische ontwikkelingsmodel" en anderzijds het "Nationale Sociaal-Economische ontwikkelingsplan tot 2030" een nationale discussie te houden. Die teksten gaan over de visie op het Cuba van morgen en over de strategie om dat te realiseren, zoals de 700.000 partijleden die zien.

Vanaf vandaag tot 20 september zullen miljoenen Cubanen de gelegenheid krijgen om die teksten te bespreken en te amenderen en zo rechtstreeks kunnen meedenken en beslissen over de toekomst van hun land. Na afloop van deze brede raadpleging zullen de geamendeerde teksten terug aan de partij en het parlement worden voorgelegd. Op die manier zorgt de Cubaanse participatieve democratie ervoor dat het gevoerde beleid een breed draagvlak heeft.

De teksten werden in 680.800 brochures gegoten die onder de discussiegroepen worden verdeeld, en daarnaast worden er nog eens 200.000 aan het brede publiek te koop aangeboden. Ze zijn ook beschikbaar op de websites van het partijblad Granma, Cubadebate, enz. Opnieuw een boeiend maatschappelijk debat dat we zeker gaan opvolgen.

Cubadebate