BioFarma Innovations, een nieuw Cubaans-Brits farmaceutisch bedrijf

Het Cubaanse BioCubaFarma en het Britse SG Innovations Limited- opgericht door Lord David Triesman en Martin Bellamy, CEO van Grupo Salamancav- kondigden de oprichting aan van een nieuw bedrijf, BioFarma Innovations, met als doel de ontwikkeling en beschikbaarheid van wereldwijde innovatieve en geavanceerde geneesmiddelen in Europa en het Britse Gemenebest te versnellen.

Het nieuwe partnerschap geeft toegang tot de portefeuille van BioCubaFarma's gepatenteerde biofarmaceutische producten, die alle in Cuba gevestigde farmaceutische en biotechnologische bedrijven omvat.

De Cubaanse bedrijvengroep heeft op basis van toonaangevende wetenschap op wereldniveau een breed scala aan geneesmiddelen ontwikkeld, waaronder verschillende innovatieve ontdekkingen. Het is een van Cuba's strategische industrieën, die producten en technologieën levert die voldoen aan de hoogste internationale normen in de sector.

Een sterke combinatie van nationale wetenschappelijke en technische expertise, evenals sterke steun van de Cubaanse overheid voor investeringen in de industrie, heeft BioCubaFarma in staat gesteld om een wereldleider te worden dankzij de diversiteit van zijn activa en uitgebreide octrooiportefeuille. Tot op heden heeft deze groep van 32 Cubaanse bedrijven meer dan 2.400 patenten verworven. Er zijn meer dan 20.000 mensen in dienst, waarvan bijna 1.500 met een doctoraat of Master of Science (M.Sc.) diploma.

Te midden van de huidige wereldwijde crisis en bedreiging van de volksgezondheid zal BioFarma Innovations zijn distributienetwerken kunnen uitbreiden en de toegankelijkheid van deze producten voor meer mensen over de hele wereld vergroten, speciaal in de strijd tegen COVID-19. Klinische studies van verschillende producten ontwikkeld door BioCubaFarma voor de behandeling van het nieuwe coronavirus hebben bemoedigende en veelbelovende resultaten opgeleverd in verschillende landen.

BioFarma Innovations zal de evaluatie van deze en andere producten in zijn portefeuille in Europa en het Britse Gemenebest mogelijk maken en ook de commercialisering van een groep  gepatenteerde biofarmaceutische producten. Ze wil ook  investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten, incl. klinische proeven en de lancering.

BioFarma Innovations zal gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk. Lord David Triesman, die al meer dan 40 jaar nauwe banden met Cuba onderhoudt en met succes Anglo-Cubaanse samenwerkingsverbanden opzette, neemt het voorzitterschap van het nieuwe bedrijf op zich. Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring in de Nationale Gezondheidsdienst (NHS), was als minister verantwoordelijk voor de kwaliteit van het hoger onderwijs, innovatie en octrooien, en is vice-voorzitter van de Regionale Gezondheidsautoriteit van Kensington, Chelsea en Westminster, en ook secretaris-generaal van de Vereniging van Universiteitsprofessoren, waarin vooraanstaande universitaire medische en biochemische onderzoeksfaculteiten zijn verenigd.

" In een tijd waarin de eisen aan de industrie voor de gezondheidszorg nog nooit zo hoog zijn geweest en de behoefte aan nieuwe geneesmiddelen het dringendst is, ben ik zeer enthousiast over de bijdrage die dit nieuwe bedrijf kan leveren, zeker als het gaat om transformatie, nu en in de komende jaren", zei Triesman.

Dr. Eduardo Martinez Diaz, voorzitter van BioCubaFarma, voegde eraan toe: "In overeenstemming met onze missie om de volksgezondheid op de eerste plaats te zetten, bieden wij een dynamische en open benadering in samenwerking met mondiale farmaceutische bedrijven en openbare gezondheidsinstanties in Europa en het Gemenebest, variërend van licentieverlening tot gezamenlijke ontwikkelings- en onderzoeksovereenkomsten. We hebben een ruime portefeuille van producten opgebouwd en we willen de toegang tot nieuwe geneesmiddelen garanderen om te helpen voldoen aan de onvervulde wereldwijde vraag”.

 

Bron: Granma