Berta Cáceres’ organisatie in Honduras solidair met Bolivariaanse revolutie

COPINH, de zelforganisatie van inheemse volkeren van Honduras die geleid werd door de Lenca-leidster Berta Cáceres, die vermoord werd in maart 2016, verklaart zich solidair met de Venezolaanse vrouwen.Ze veroordeelt het geweld van de oppositie tegen Maduro en hun openlijk invitaties aan de VS om binnen te vallen. Ze brengen de gevolgen van de vanuit de VS gesteunde staatsgreep tegen hun land in 2009 in herinnering.

Op zaterdag 13 mei was Caracas het toneel van een grote vrouwenmars ter ondersteuning van de Bolivariaanse revolutie. Duizenden vrouwen betoogden voor hun rechten en vrijheid.

Het is onmiskenbaar dat de Bolivariaanse revolutie grote mogelijkheden creeerde voor vrouwen. In de voorbije 18 jaar is hun toegang tot scholing, gezondheidzorg en sociale diensten spectaculair gestegen en kregen ongezien veel vrouwen een plaats in de universiteiten en beroepswereld.

Via basisbewegingen kregen vrouwen een stem en participeren ze in de gemeenschappen en alle sectoren. De ‘Missiones’ integreerden vrouwen in de zorg aan de bevolking en gaf zo inkomen aan verschillende generaties.

Het recente geweld leidde reeds tot meer dan 44 doden in Vnezuela.

De solidariteitsverklaring van het Lenca-volk roept de internationale gemeenschap goed na te denken over de roep van de oppositie om tot een ‘regime-change’ te komen, want hun land is een van de meest verwoeste in de hemisfeer sinds de staatgreep en VS-interventie van 2009. Daarbij werd de verkozen president Manuel Zelaya verbannen omdat hij een grondwetswijziging wou voorleggen aan de bevolking.

Daarna volgde een brede repressiegolf en de Venezolaanse volksbeweging zond concrete hulp in solidariteit naar Honduras. Duizenden Hondurezen beschermden in de weken volgend op de coup de Venezolaanse ambassade in hun land die werd aangevallen door de militairen omdat Zelaya – de ongemerkt wist terug te keren- er zich schuil hield.

De staatsgreep in Honduras had een verschrikkelijk effect op de bevolking en op de zelforgansiaties. Ze blijven zich verzetten tegen de uitverkoop van hun gronden en ondergrond aan MNO’s maar worden daarbij geconfronteerd met repressie van hun bewakingsdiensten die met VS-geld getraind en bewapend zijn.

COPINH sluit haar verklaring af met de woorden

Berta Vive, la lucha sigue!

Berta leeft, de strijd gaat door!

Berta is niet dood maar vermenigvuldigde zich in alle strijdbewegingen in Latijns-Amerika

Met de kracht van Berta, Lempira, Mota en Etempica (Inheemse historisceh leiders) verheffen we onze stem vol van gerechtigheid, waardigheid, vrijheid en vrede.

COPINH Solidair met de vrouwen Beweging van de Bolivariaanse revolutie in Venezuela