Assata Shakur: Cuba weigert politieke vluchtelinge aan de VS uit te leveren

VS-president Trump roept Cuba op om politieke vluchtelingen terug te sturen, maar Cuba weigert. Lees meer over de zaak Assata Shakur.

Cuba verleent aan heel wat vervolgde revolutionairen politiek asiel. Assata Shakur was in de jaren zestig en zeventig lid van de radicaal linkse Black Panther Party. In 1973 werd ze aangehouden, en in 1977 werd ze veroordeeld voor de moord op een politieagent. Velen geloven echter dat Shakur erin werd geluisd en een doelwit was van COINTELPRO, een programma van de FBI, de binnenlandse veiligheidsdienst van de VS, dat activisten en organisaties die zich bv. inzetten voor de burgerrechten of tegen de oorlog in Vietnam moest onschadelijk maken.

Shakur zat zes en een half jaar in de gevangenis. In 1979 kon ze ontsnappen en vluchtte ze naar Cuba waar ze politiek asiel kreeg. Sindsdien woont ze daar, maar ze blijft wel op de FBI-lijst van meest gezochte misdadigers staan, met een premie van 2 miljoen USD op haar hoofd. Artiesten als The Roots, Jay Z en Common, die een lied getiteld 'A Song For Assata', hebben haar allen met hun muziek geëerd of vernoemd.

In zijn toespraak over het nieuwe Cuba-beleid riep Trump het eiland op om “zij die op de loop zijn voor het VS-gerecht uit te leveren, met inbegrip van de politiemoordenares Joanne Chesimard” (de vroegere naam van Shakur).

In een reactie aan Yahoo News zei Gustavo Machin, onderdirecteur voor Amerikaanse aangelegenheden van het Cubaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken, dat daarvan geen sprake was. “Er bestaan rond die zaak vele ernstige twijfels”, zei hij, “We beschouwen het als een politieke zaak tegen die vrouw”.

revolt.tv