Alleen internationale steun en solidariteit kunnen Lula bevrijden

Rechtsmiddelen kunnen worden gebruikt om de vrijlating van Lula te verkrijgen, maar internationale druk is essentieel, zegt Lula's advocaat.

"Eerlijke mensen over de hele wereld moeten eisen dat er een einde komt aan deze onrechtvaardigheid", aldus Luiz Eduardo Greenhalgh, advocaat voor de voormalige Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, op een bijeenkomst in het José Garceran Amphitheatre van de Universiteit van Havana in de Rechtenfaculteit. Lula is het slachtoffer van politieke vervolging; de processen tegen hem werden gehouden zonder enig bewijs, zonder aanwijzingen, zonder iets," zei hij. "Vreemd genoeg werd de persoon die achter Lula's gevangenschap zat, op het moment dat Bolsonaro de verkiezingen won, minister van Justitie, en het is bekend dat de banden van deze rechter met de huidige president teruggaan tot voor de verkiezingen. »

De advocaat, medeoprichter van de Arbeiderspartij (PT), vertelde de vergadering dat Lula als een crimineel wordt behandeld, zonder dat zijn rechten worden geëerbiedigd, met als enig doel zijn politieke activiteiten te voorkomen. "Lula zit opgesloten in een kleine cel, wat wreed is, ik ben 70 jaar oud, ik heb gevochten tegen de dictatuur, en nu ben ik echt teleurgesteld om hem in deze omstandigheden te zien. »

Lula lijdt in de gevangenis. Hij heeft zijn broer en kleinzoon al verloren; hij kan niet communiceren, alleen met zijn advocaten praten; zijn toegang tot de media is beperkt; hij heeft geen toegang tot permanente religieuze bijstand en hij ontvangt zijn kinderen slechts eenmaal per week, aldus de advocaat. Wat er met Lula is gebeurd onverklaarbaar is: normaal gesproken duurt het in de Braziliaanse justitie, nadat het vonnis is uitgesproken, ongeveer anderhalf jaar voordat de verdachte gevangen zit. In het geval van Lula, al na drie maanden. "Wat ze wilden was hem vernietigen, publiekelijk vernederen. »

Het proces tegen Lula is verbonden met het VS- ministerie van Justitie, de CIA en de FBI. Daar werd alles gepland, van daaruit zijn de acties tegen Dilma en Lula voorbereid. "Het is geen toeval dat president Jair Bolsonaro's eerste bezoek toen hij de VS bezocht aan de CIA was," stelde de advocaat aan de kaak. "Voor mij, als Braziliaan, is alles wat er met Lula is gebeurd een schande, ik zal niet rusten tot de dag dat ik de gevangenis met hem kan verlaten, vrij," zei hij.

Alleen een sterke internationale solidariteitscampagne zal zijn vrijlating kunnen bewerkstelligen. Toen hij met de voormalige president sprak over het besluit van de Cubaanse regering om een internationale campagne voor zijn vrijlating te starten, antwoordde hij: "Dat kan ik alleen van de Cubanen verwachten. »

De aanwezige professoren en rechtsgeleerden spraken hun onvoorwaardelijke steun uit voor de voormalige president en de zekerheid dat gerechtigheid zal zegevieren en dat Lula eindelijk zal worden vrijgelaten.

Cubadebate