11° Gentse Noche Cubana met 170 deelnemers

De traditie van de Gentse Noche Cubana is voorlopig niet stuk te krijgen. De Wereldquiz wist bijna 80 mensen naar de Vrijdagsmarkt te lokken en nadien hielden een honderdtal dansers de parketvloer van de Fernandezzaal van het ABVV warm. De opbrengst gaat dit jaar naar het Greenmappingproject waarvoor we ook de paascampagne voerden.

Woordje van de Gentse voorzitter 11° Noche ‘16

Welkom op onze 11° Noche, in het mooiste historische gebouw van Gent. Da’s tenminste mijn mening erover. Dit jaar zorgde ABVV ook voor een vernieuwde bar, zodat we jullie, in een sfeer van de geschiedenis van de arbeidersstrijd, nog beter kunnen bedienen. 

Dat we hier al jaren onze Noche houden is geen toeval. De Cubanen en de vakbonden internationaal, delen de overtuiging en bewijzen ook vaak dat een andere wereld mogelijk is. Sinds de vrijlating van de Vijf is Cuba, een klein eiland van 11 miloen bewoners, bijna voortdurend in het wereldnieuws: De Paus, De Russische patriarch, Hollande, Obama, The Stones, Bourgeois, … ze gingen er allemaal langs in het voorjaar 2016.

In de pers vindt  je vaak een kakafonie aan meningen, foute informatie en halve waarheden over het eiland. ICS probeert zijn steentje bij te dragen om over het project Cuba degelijk te informeren en de solidariteit met het Cubaanse volk uit te dragen.

In februari hadden we een interactieve workshop over de toenadering met de VS, in maart een heus klimaatdebat - in het kader van Belmundo-  met Natalie Eggermont van Climate Express, onze eigenste Isabel Vanbrabant en Steven Desanghere van het Gents Milieufront. Die werd bijgewoond door een 40-tal vooral jonge mensen en vanavond is er onze traditionele Noche tvv het Greenmappingproject waarvoor we de voorbije maand ook honderden paaseieren verkochten.

Volgende maand hebben we een stand op de 1mei viering, in juni op de Feria Mundial, in juli onze jaarlijkse BBQ en een stand op de Gensche Fieste. Daar maken we reclame voor ChePresente op 17 en 18 september en in oktober plannen we een actie tegen de blokkade met een Cocktailworkshop van Havana Club. Daar lanceren we onze BaHcardi-campagne tegen de multinationale rummerkrover en grootste sponsor van de blokkade.

Ik wil dank zeggen aan iedereen die deze Noche mogelijk maakt, en geheel gratis zijn beste beentje voorzet. Ik denk aan Jurgen, de dansleraar die Lisette (op verjaar-WE met haar man) vanavond zal vervangen. Ik denk aan Pacha die op eigen kosten geluid en licht verzorgt vanavond en nog hulp heeft meegebracht ook, Kurt die voor de derde keer op rij voor de Cubaanse muziek zorgt. Een bijzondere vermelding wil ik zeker maken voor de quizmakersploeg die dit jaar , naast de opbouw van de quiz ook nog de jurering voor eigen rekening neemt: Martine Vandemaele, Freya Demeester en Stijn Dauwe hebben hun uiterste best gedaan om de quiz toch klaar te stomen en hier te kunnen zijn.

Ik zeg 'tóch', omdat eigenlijk Luus en Jo Horrie hier hadden willen zijn. Vooral Jo deed het grootste werk aan de quiz. Helaas heeft het noodlot dicht bij hem toegeslagen deze week: zijn zus Lies Horrie, heeft vorig weekend een lange strijd tegen kanker verloren. Toch vond Jo de courage om zijn engagement deze quiz piekfijn te verzorgen na te komen. Bedankt Jo!

Lies was door velen van ons gekend als strijdster van het éérste én laatste uur tegen racisme en uitsluiting, vorige maand liep ze nog met ons mee in de stoet van Hart boven Hard en Gastvrij Gent die de vluchtelingen in Gent welkom heette . Er werd deze namiddag van haar afscheid genomen in Lochristi, maar niet iedereen en ook ik niet kon er bij zijn. Ik wil graag met jullie één minuut stilte houden ter nagedachtenis van deze moedige, lieve, inspirerende strijdkameraad. Zij heeft veel meer dan één steen verlegd in de rivier van de emancipatie …

 

Tenslotte, zijn we erg blij, dat we Daan Hugaert die vandaag moest acteren, mogen vervangen door een andere grote Gentenaar, die al even gratis en enthousiast zijn medewerking als quizmaster verleent vanavond:

toneelregisseur, journalist, acteur en schrijver, adoptief Genteneire en bovenal Perfesser Gensch: Freek Neirynck!