De bijdrage van Cuba aan de internationale strijd voor vrouwenrechten en strijd tegen racisme is nauwelijks te overschatten.

Afgelopen maandag kwamen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas vertegenwoordigers van meer dan 60 landen en talrijke sociale bewegingen bijeen om de tiende verjaardag van het overlijden van wijlen president Hugo Chávez (5 maart 2013) te herdenken. De bijeenkomst vond plaats in de Montañakazerne, waar Chávez begraven ligt. Chávez is dood, maar hij leeft verder in de harten van de volkeren, zo klonk het.

Twee Cubanismo-leden: Sien Van Boven en Bea Vandewalle hielpen mee met de voorbereiding van het herinnerings- en strijdevent van 3 maart in Esperanza, Honduras voor Berta Cáceres, 7 jaren geleden vermoord omwille van haar strijd voor haar volk. (+foto's)

Peru bekleedt een sleutelpositie in de militaire machtsontplooiing van de VS in de regio; hiertoe werden verschillende basissen in de jungle van dat land opgericht, alsook regionale noodoperatiecentra.

De resultaten van de regionale en lokale verkiezingen in Ecuador betekenen de wederopstanding van het Correïsme. Ook president Guillermo Lasso’s poging om een constitutionele hervorming per referendum te laten goedkeuren, is op een mislukking uitgelopen.

Voormalig CIA-analist Fulton Armstrong zei aan The Guardian dat “veel van de zogenaamd onafhankelijke journalisten” in Cuba “indirect door de VS gefinancierd worden”. Zij verspreiden valse informatie tegen de Cubaanse regering met de steun van de National Endowment for Democracy, kortweg de NED.

LONGREAD: Een uitgebreide politieke analyse van Latijns-Amerika, de 'roze golf', de krachtsverhoudingen met Washington, .... door Roger D. Harris die verbonden is aan de 38 jaar oude mensenrechtengroep Task Force on the Americas.

De Chileense journaliste Carolina Vásquez Araya (foto) , leeft in Guatemala en is columniste van de krant Prensa Libre. Ze analyseert de rol van Dina Boluarte in Peru. Ondanks de aanhoudende grote demonstraties waarin haar vertrek wordt geëist, is de repressie verschrikkelijk en is er weinig verontwaardiging van westerse regeringen

Elk jaar op de eerste november herdenken de inwoners van Sumpango de Dag van de Doden door op het kerkhof reusachtige veelkleurige vliegers op te laten. Deze traditie werd al gedocumenteerd door een Britse militair, Tomas Gage, die in 1625 vermeldde dat kinderen deze vliegers op 1 en 2 november oplieten.

De vrijmaking van miljarden dollars die de VS blokkeert via unilaterale illegale dwangmaatregelen is de context van de dialoog tussen de nationale regering en de Venezolaanse oppositie, gegroepeerd in het Unitair Platform, dat zaterdag, 26 november, terugkeerde naar Mexico.

Pagina's