Cubaanse honkbalspelers in de VS competitie: een overwinning in de strijd tegen de VS-blokkade:

De Cubaanse Honkbal Federatie (FCB) en de Major League Baseball Federation (MLBPA) hebben  woensdag een historische overeenkomst ondertekend. Vanaf nu kunnen Cubaanse honkbalspelers, die deelnemen aan de National Series en de rest van het Cubaanse honkbalcompetitiesysteem, worden ingehuurd door één van de 30 Major League Baseball teams in de Verenigde Staten. De overeenkomst is het werk van drie jaar onderhandelen en zal bijdragen om illegale activiteiten, zoals mensenhandel, te beteugelen. Talentvolle Cubaanse honkballers die het in de Amerikaanse competitie wilden maken, waren tot nu toe voornamelijk aangewezen op smokkelaars die hen naar Florida brachten.

Er is nu een legale basis, in overeenstemming met de internationale praktijk, voor Cubaanse honkbalspelers om te spelen zonder discriminatie, op gelijke voorwaarden, in de MLB, zonder gedwongen te worden om banden van welke aard dan ook met hun land te verbreken.

Dit is ook een harde klap voor de blokkade van de VS tegenover Cuba. Het misbruik is voorbij: Cubaanse honkbalspelers kunnen in MLB spelen zonder dat ze moeten breken met hun thuisland en Cuba zelf zal er ook voor betaald worden, want de FCB krijgt een vergoeding voor het vrijgeven van haar spelers, los van de vergoeding die de honkbalspeler zelf opstrijkt.

De overeenkomst is een erkenning van deze zeer populaire Cubaanse sport, en in het bijzonder van de kwaliteit van Cuba's honkbalspel, dat, ondanks vele obstakels, nog steeds getalenteerde en gepassioneerde honkbalspelers voortbrengt.

Juventud Rebelde